Dziś jest środa, 11.12.2019, imieniny Damazego, Waldemara
Wielkość tekstu:
A A+ A+
Jesteś tutaj: Strona główna » Stowarzyszenie "Nadzieja" » Aktualności » PODPROGRAM 2018 – efekty

PODPROGRAM 2018 – efekty

PODPROGRAM 2018 – efekty
  1. Stowarzyszenie Nadzieja w Malanowie przy współpracy Bankiem Żywności w Koninie i Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Malanowie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Celem tego programu było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 1062 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego.
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 52 303,50 ton żywności;
  • 6372 paczek żywnościowych;
  1. W ramach Podprogramu 2018 dla 162 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 10 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących. Były to spotkania kulinarne o tematyce:
  • Kulinarnie mocni – zastosowanie ziół i przypraw oraz owoców i warzyw w codziennej kuchni „Gotuję ze smakiem i nie marnuję – naleśniki i pasty”
  • Kulinarnie mocni – „Gotuj smacznie i zdrowo – ciasta domowe”.

                                                Krystyna Sobczak


Pozostałe aktualności